Norveški radijatori - Panelni radijatori

Norveški radijatori - Panelni radijatori

Prikazuje sve rezultate

Najbolji norveški radijatori 

Šta su to norveški radijatori? Norveški radijatori su panelni radijatori na struju koji na najbolji mogući način kombinuju efikasnost i ekonomičnost. Jednostavnije rečeno, koristeći ih možete imati odlično grejanje tokom hladnih dana uz optimalnu i racionalnu potrošnju električne energije. 

Precizni elektronski termostati omogućavaju uštedu prilikom potrošnje struje jer se njihov grejač uključuje samo kada je temperatura zaista ispod zadate. Uz Noirot norveške radijatore i dobru izolaciju računi za struju neće biti previsoki zahvaljujući patentiranom grejaču, preciznom termostatu koji ima odstupanje od samo 0,1°C i senzoru koji na svakih 30 sekudni proverava temperaturu u prostoru.

Zašto su norveški radijatori baš norveški?

Terminologija određenih proizvoda na našem tržištu ponekad ume da bude zbunjujuća, a na mnoge nazive smo se odavno i navikli. Neki termini su se čvrsto ustalili i svima su nam poznati pa tako kada neko kaže džip, vegeta ili kaladont svi znamo na šta se misli. 

Međutim, termin norveški radijator još uvek nije svima potpuno jasan. Veliki broj kupaca se pita šta su norveški radijatori, da li kupiti norveški ili francuski radijator, koji je najbolji norveški radijator itd.

Ako pitate nekog Norvežanina da li ima ili da li zna šta je norveški radijator, nemojte se iznenaditi ako on uopšte ne bude znao šta vas to interesuje. Kada prevedemo ime ovih radijatora – „panelovn” – sa norveškog na srpski jezik, dobićemo jednostavan naziv panelna grejalica odnosno panelni radijator. Ne postoji razlika između panelnih radijatora na struju i norveških radijatora.

Zašto se kod nas stabilizovao baš taj termin norveški radijatori, a ne neki drugi, ostavićemo lingvistima da otkriju, a vi znajte da se norveški radijatori proizvode i u drugim zemljama osim Norveške. Norveški radijatori se dugi niz godina uspešno proizvode u Francuskoj, Kini, Finskoj, Rumuniji i drugim zemljama.

Ignis Aurum u prodaji ima norveške radijatore Noirot i Airelec koji se proizvode u Francuskoj. Ovi radijatori imaju 10 godina garancije. Činjenica je da Noirot i Airelec imaju najdužu garanciju na srpskom tržištu kada je reč o ovoj vrsti proizvoda. Dužina garancije nije slučajna, ona je opravdana izuzetnim kvalitetom i patentiranom tehnologijom grejača. Iako je garancija tako duga, moramo naglasiti da je očekivani vek njihovog trajanja itekako duži pa su se prodavci ovih brendova u Rusiji, Australiji ina Novom Zelandu odlučili da ih prodaju čak i sa doživotnom garancijom.

Koliko troše norveški radijatori?

Na ovo pitanje vam niko ne može dati tačan i precizan odgovor. Zašto? Potrošnja električne energije utrošene na grejanje norveškim radijatorima zavisi od izolacije vašeg prostora. Kuće i stanovi sa lošom izolacijom ne mogu imati ekonomično grejanje zbog prevelikih gubitaka toplote. Najvažnije je imati dobro izolovan prostor koji će moći bez problema da sačuva toplotnu energiju i da joj ne dopusti da se rasprši kroz neizolovan plafon, zidove ili loše prozore. Ako je situacija takva da se toplota gubi kroz lošu izolaciju, norveški radijator će samo zbog toga imati teži zadatak i više trošiti struju jer će bukvalno rečeno grejati ulicu i neće moći da dostigne zadatu temperaturu niti da isključi grejač.

Ono što možemo reći jeste da Noirot norveški radijatori racionalno troše električnu energiju i postižu željenu temperaturu u dobro izolovanom prostoru za svega nekoliko minuta i to pri veoma niskim temperaturama za razliku od recimo TA peći kojima treba dosta vremena da dođu do zadate temperature samim tim trošeći daleko više energije. Osim brzine još važnija karakteristika je da u dobro izolovanom prostoru Noirot radijator se neće uključivati nakon postizanja željene temperatrure i na taj način će štedeti električnu energiju. Osnovni zadatak svakog doma je čuvanje energije, a jedini način da se to postigne je samo i isključivo izolacija.

U Srbiji se od 2012. godine primenjuje Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada kojim se propisuju energetska svojstva i način izračunavanja toplotnih svojstava objekata visokogradnje, kao i energetski zahtevi za nove i postojeće objekte. Ukoliko vaš objekat ispunjava sve uslove zadate ovim pravilnikom i ako imate energetski pasoš zgrade, onda ćete jedino vi lako otkriti koliko vam je struje potrebno.

Energetski razredi zgrada su raspoređeni po kategorijama od A+ (najbolja ocena) do G (najlošija ocena). Npr. maksimalna dozvoljena godišnja potrebna energija za grejanje novih zgrada mora odgovarati C kategoriji, što znači da je godišnje potrebno ≤60 kWh/(m2a).

Princip rada norveških radijatora

Kako rade norveški radijatori? Ova vrsta panelnih radijatora radi po principu prirodne konvekcije. Hladan vazduh koji je teži nalazi se nisko u prostoriji, on ulazi u radijator, zatim prolazi oko grejača koji ga zagreva, dovodi do željene temperature i na kraju izlazi kroz gornju stranu radijatora ravnomerno raspoređujući prijatnu toplotu. 

Benefit principa rada norveških radijatora je njihova efikasnost koja je zagarantovana time što se grejanje odvija na niskim temperaturama. Npr. Noirot radijator snage 1000 W zagreva grejač na samo 350°C. Ostali brendovi koji nemaju zaštićenu tehnologiju grejača rade na višim temperaturama od oko 450°C. Radijator čijem grejaču je potrebno samo 100°C više u odnosu na Noirot pravi i drastičnu razliku u kvalitetu finalnog proizvoda. Radijatori čiji se grejači zagrevaju na višim temperaturama greju sami sebe i ne prenose toplotu na vazduh. Grejanjem i hlađenjem samog grejača dolazi do širenja i skupljanja materijala što uzrokuje  deformaciju. Posledica je kraći vek trajanja i veća potrošnja struje. 

Kada sve navedeno uporedimo dolazimo do zaključka da se prednost može dati Noirot radijatorima jer je samo njihovo iskorišćenje električne energije izuzetno visoko, gotovo ~99% i samim tim su gubici svedeni na minimum.

Norveški radijatori nemaju ventilatore kao obične grejalice, a to znači da nema podizanja prašine niti neprijatnih zvukova. Noirot radijatori su odobreni od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija kao pogodni za grejanje prostora u kojima borave osobe koje imaju problema sa alergijama ili disajnim putevima poput bronhitisa ili astme.

Norveški radijatori ili TA peć ili inverter klima

Norveški radijatori ili inverter klima, za šta se odlučiti?

Prirodno je da se izvor toplote nalazi što bliže podu, a ne u visini plafona. Ako se za grejanje koristi klima koja stoji u neprirodnom položaju za tu funkciju normalno je da mora da koristi ventilator da bi mogla prisilno spustiti topao vazduh koji prirodno ide nagore. Ni inverter klime nemaju tako dobre grejače kao norveški radijatori pa kao rezultat se ne dobija prijatno zagrejan prostor već smlačen i dogrejan. 

Mnogima ne prija grejanje na klimu naročito ako imaju problema sa alergijama zbog isušivanja vazduha i kovitlanja prašine koja se tom prilikom podiže i kruži po prostoru. Klima uređajima je teško da greju kada je napolju oko 0°C ili manje, tada im se snaga višestruko smanjuje. Ako razmislimo o početnom ulaganju i isplativosti početne investicije ugrađivanja inverter klime u svaku prostoriju radi grejanja, daćemo prednost norveškim radijatorima i zbog cene i zbog svih ostalih karakteristika.

Norveški radijatori ili TA peć, šta izabrati?

TA peći su dugo prisutne u mnogim domovima. Kao što je svima dobro poznato, one zauzimaju dosta prostora i teške su od oko 100 do 250 kg, za razliku od norveških radijatora koji imaju samo oko 5 kg težine i svega nekoliko centimetara debljine. Termoakumulacione peći za izolaciju najčešće koriste staklenu vunu. Ova vrsta izolatora je pre više od dve decenije strogo izbačena iz upotrebe u EU zbog katastrofalnog uticaja na zdravlje. Princip rada TA peći sa izduvavanjem zbog podizanja prašine negativno utiče na alergije i probleme sa disajnim putevima. Norveški radijator snage 1000 W greje isto koliko i termoakumulaciona peć od 3 kW. TA peći nisu energetski efikasne jer troše više od 50% više u poređenju sa ostalim izvorima grejanja.

Norveški radijatori – Montiranje na zid ili postavljenje na podne nosače sa točkićima

Norveški panelni radijatori koje kod nas možete kupiti dolaze sa nosačima za zidno postavljanje. Montaža je vrlo jednostavna. Idealno mesto za postavljanje je ispod prozora na visini od poda u rasponu od 10 do 15 cm. Nakon što odredite visinu i postavite šrafove i tiplove dovoljan je jedan klik da radijator postavite bezbedno na zid. Treba voditi računa o tome gde se nalazi utičnica (koja ne sme biti direktno iza radijatora). Ispred radijatora morate ostaviti dovoljno prostora (minimalno 50 cm) da bi on mogao neometano da radi.

Ako nemate dovoljno mesta za postavljanje radijatora na zid ili želite da možete lako i jednostavno da ga prenosite, a možda i zimi da ga nosite u svoju vikendicu, idealno rešenje postoji i za vas, a to su nožice sa točkićima. Točkići za norveške radijatore pružiće vam dodatni komfor.

Toplo kupatilo sa norveškim radijatorom

Noirot norveški radijatori su super opcija za kupatilo zahvaljujući IP24 zaštiti od prskanja vode koju poseduju. Ukoliko se radijator montira u skladu sa uputstvom za upotrebu grejanje na struju uz ove radijatore u kupatilu biće sigurno i bezbedno.

Gde kupiti norveške radijatore i koje su cene?

Kada ste blizu odluke o kupovini norveških radijatora savetujemo da pročitate iskustva korisnika koji su na forumima napisali ili postavili video na Youtube-u šta oni misle koji su to najbolji norveški radijatori i koliko su njima zadovoljni.

Kod nas možete kupiti Noirot radijatore različitih snaga i to od:

  • 500 W
  • 1000 W
  • 1500 W
  • 2000 W
  • 2500 W

sa analognim ili digitalnim načinom upravljanja. Kada je reč o ceni norveških radijatora, na sajtu ignis.rs uvek ćete pronaći ažurnu cenu i videti da li je radijator koji želite da kupite dostupan ili nije. 

Da biste kod nas kupili norveški radijator možete nas pozvati telefonom i poručiti. Naši brojevi telefona su: 

ili poslati upit imejlom na adresu:

ili doći do našeg prodajnog salona koji se nalazi na adresi Pančevački put 152 u Beogradu.

Isporuku vršimo Bex kurirskom službom, tako da već sledećeg dana možete imati radijator na željenoj adresi.