Peći na drva

Peći na drva

Peći na drva su pravi izbor ako želite da budete nezavisni i sigurni u svoje grejanje. A da li je baš svaka peć na drva dobar izbor? Pa baš i nije. Zašto? Da li ste čuli za Ecodesign peći?

Приказ 1–12 од 21 резултат

Peći na čvrsto gorivo za čistiji vazduh

Današnji modeli peći na drva imaju poboljšanu sigurnost i efikasnost – gotovo da ne proizvode dim, minimalno pepela i zahtevaju mnogo manje ogrevnog drveta. Efikasna peć na drva neće morati da se dopunjava toliko često, štedeći vam vreme i novac. Za razliku od starijih peći koje troše mnogo više drva i oslobađaju 15 do 30 grama štetnih čestica i dima na sat, kvalitetne peći na drva sa Ecodesign-om i novim sistemom sekundarnog sagorevanja ne proizvode više od 4,5 grama na sat.

Svi smo svedoci velikog zagađenja vazduha u Srbiji poslednjih nekoliko godina, a naročito tokom zimskih meseci zbog grejanja. Kako je porasla zabrinutost zbog zagađenja vazduha, krčenja šuma i klimatskih promena, uloženi su i novi napori da se poboljša dizajn peći kako bi odgovarale svim kriterijumima i potrebama. Zato svako od nas treba da doprinese čistijem vazduhu tako što će se odlučiti za kupovinu peći sa čistim sagorevanjem.

Mnoge zemlje su već donele zakone koji kontrolišu emisiju štetnih čestica. U Americi još od 2015. godine su na snazi propisi koji zahtevaju da sve peći na drva ograniče emisiju čestica na 4,5 g/h. 

U Evropskoj uniji je od 01.01.2022. na snazi propis EU Regulation 2015/1185 koji zahteva da sve peći moraju da budu u skladu s dva aspekta od vitalnog značaja za životnu sredinu, a to su energetska efikasnost i zagađenje izazvano emisijom štetnih čestica.

Temperatura sagorevanja u savremenim pećima može se povećati do tačke u kojoj se odvija sekundarno i potpuno sagorevanje goriva. Rezultat je gotovo nimalo zagađenja česticama u izduvnim gasovima i ne nagomilavanje kreozota u dimovodnim cevima ili dimnjaku.

Kuće se danas grade sa izuzetno dobrom izolacijom. Iz tog razloga kućama koje su energetski efikasne ne treba prejak izvor grejanja. Peći na drva sa Ecodesign-om i sekundarnim sagorevanjem mogu optimalno da rade sa malom količinom vatre, a da se ne ugase pritom pružajući taman onliko grejanja koliko je potrebno. Rezultat je veći komfor i ušteda zbog ravnomernog sagorevanja. 

Ecodesign peći na drva

Peći na drva koje imaju Ecodesign zadovoljavaju zahteve i propise koji se primenjuju u EU od 2022. godine. One imaju spoljni dovod vazduha što znači da se vazduh izvan kuće može dovesti direktno u komoru za sagorevanje. Karakteriše ih čisto sagorevanje, a to znači da imaju sistem za dvostruko sagorevanje koji pretvara do 90% gasova i čestica u dimu u toplotu. Samim tim što mogu imati dovod spoljašnjeg vazduha one se mogu pohvaliti i zatvorenim sagorevanjem koje ne troši kiseonik iz prostora. Peći sa zatvorenim sistemom sagorevanja uzimaju vazduh ili kroz spoljni zid ili kroz pod pomoću posebnog vazdušnog kanala.

Moderne peći na drva troše 40% manje drva i zato su 40% efikasnije od starijih peći, a zahvaljujući sekundarnom sagorevanju do 90% je manja emisija štetnih čestica.

U ponudi Ignis Auruma možete pronaći peći na drva sa Ecodesign-om i sekundarnim sagorevanjem.

Pronađite pravu veličinu i model peći na drva

Kada birate peć na drva uzmite u obzir veličinu prostora koji ćete grejati. Peći na drva dolaze u različitim veličinama. Ako izaberete preveliku peć, soba će postati previše vruća. Ako je peć pak premala, naći ćete se zbijeni oko peći i nećete uživati ni u jednom drugom delu sobe.

Male peći na drva su pogodne za grejanje porodične sobe ili sezonske vikendice. Ako se odlučite za malu peć, a vaš prostor je prevelik, moraćete stalno maksimalno da ložite što nije dobro. Peć najbolje radi na svojoj nominalnoj snazi i idealno je da nikada nije prepunjena drvima već je optimalno da to bude do ⅓ visine njenog ložišta. Prejakim loženjem utičete i na deformaciju i dugovečnost peći. 

Peći srednje veličine su pogodne za grejanje malih kuća, srednjih energetski efikasnih kuća i vikendica koje se koriste zimi. 

Velike peći su pogodne za veće kuće otvorenog tipa ili kuće u hladnijim klimatskim zonama.

Međutim, najbolje je razgovarati sa iskusnim prodavcima peći na drva koji znaju karakteristike performansi proizvoda koje prodaju. Ako se odlučite da posetite naš prodajni salon, budite sigurni da ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja i da ćete odabrati peć koja će dobro odgovarati prostoru koji želite da grejete.

Kako funkcionišu peći na drva?

Peći na drva se prave od livenog gvožđa, čelika ili keramike. Da bi peć mogla da radi mora imati određene elemente: klapnu, deflektor, dimnjak, dimovodne cevi.

Kada zapalite vatru u peći na drva, toplota od vatre zagreva peć i vazduh u prostoriji. Dim od vatre izvlači se iz kuće kroz dimnjak. Klapna peći vam omogućava da kontrolišete protok vazduha do peći. Ova kontrola protoka vazduha utiče na količinu vatre i toplote koju otpušta. Deflektor (ili deflektori, u zavisnosti od dizajna i veličine peći) povećava vreme sagorevanja gasova u vatri čime produžava trajanje grejanja i put izduvnih gasova. Jednostavnije rečeno dimnjak ne može odmah da izvuče toplotu koja će otići direktno u atmosferu kao što je slučaj kod starijih modela peći. Ovo je veoma važna karakteristika peći na drva jer su delimično sagoreli gasovi ozbiljni zagađivači vazduha.

Gusane peći na drva pružaju dugotrajnu toplotu. Uveče ih možete založiti poslednji put i probudićete se u toploj sobi. Iako im je potrebno duže da se zagreju, kada se zagreju, liveno gvožđe zadržava toplotu i vraća je u prostoriju, održavajući prostor toplim čak i nakon što se vatra ugasi.

Kada su u pitanju gusane peći, ovde moramo pomenuti čuvenu peć Jotul F 602 koju kod nas možete kupiti. Jotul, norveški proizvođač, koji ima dugu istoriju koja se proteže preko 160 godina još uvek nudi bogatstvo jedinstveno dizajniranih i kvalitetnih gusanih peći na drva za prodaju. Dovoljno je reći da je model F 602 najprodavaniji model peći na svetu i da je prodato više miliona primeraka.

Čelične peći su napravljene od čeličnih ploča koje su zavarene zajedno i obložene izolacionim materijalom, tanje su od livenog gvožđa i time omogućavaju da se toplota brže širi kroz prostoriju. One su izdržljive, uglavnom modernog dizajna i obično povoljnije od modela peći od livenog gvožđa, što nikako ne znači da su lošijeg kvaliteta.

Kod nas u ponudi možete pronaći i savremene keramičke peći ili tzv. kaljeve peći. One se zovu „keramičke” peći na drva, ali su zapravo napravljene od izdržljivog čelika, koji je obložen keramikom. Ove peći su prava umetnička dela koja odaju konstantnu toplotu dugo vremena, čak i nakon što se vatra u njima ugasi.

Dostupne u različitim bojama tu su i emajlirane peći na drva od livenog gvožđa. Ove peći zadržavaju svoj izgled dugi niz godina. Lako se čiste i održavaju čistima, a njihov kontrastni i upečatljivi izgled čini ih centralnom tačkom svake prostorije.

Vodite računa o bezbednosti

Odlučite gde želite peć u vašem domu. Ako planirate da peć na drva koristite kao primarni izvor grejanja, najbolje je da je instalirate na centralnoj lokaciji. Lokacija vaše peći će takođe diktirati vrstu peći koju treba da izaberete radi bezbednosti. 

U zavisnosti od modela, peć ćete morati da postavite na određenoj udaljenosti od zidova ili zapaljivih materijala. Ako je prostor problem, razmislite o zaštiti zidova od toplote koja će vam omogućiti da postavite peć bliže zidu. Druga opcija je da potražite modele peći kojima nije potrebno toliko prostora.

Važno je napraviti bezbedan razmak između zida i peći na drva, naročito ako je zid napravljen od zapaljivih materijala. Kao što smo rekli zid se može zaštititi postavljanjem nezapaljivih materijala kao što su npr. kalcijum-silikatne ploče ili čelične ploče sa površinskom plastifikacijom otpornom na visoke temperature. Predlažemo da se konsultujete sa profesionalcima na ovu temu kako biste bili sigurni da ste peć postavili kako treba.

Pod koji je napravljen od zapaljivih materijala, a na kom stoji peć na drva takođe treba zaštiti od slučajnog ispadanja žara ili varnica tokom loženja. Dostupne su nezapaljive čelične podne ploče. 

Dimnjak i dimovodne cevi za peći na drva moraju biti pravilno postavljeni i održavani da bi vaša peć bezbedno radila. Predlažemo da se odlučite za dimovodne cevi debljine 2 mm jer će one akumulirati, duže trajati i takođe emitovati toplotu. 

Unajmite profesionalne odžačare da provere i očiste vaš dimnjak. Planirajte godišnje inspekcije da biste bili sigurni da je sve bezbedno. Profesionalni dimničari su stručni da instaliraju i izvrše sve potrebne popravke na dimnjaku.

Peći na drva u Ignis Aurumu

Kod nas možete pronaći veliki broj renomiranih proizvođača peći čiji smo mi ekskluzivni uvoznici za Srbiju. Pomenućemo samo neke brendove, a to su: Jotul, NORDflam, Romotop i drugi. Pored peći na drva ovde možete kupiti i kamin na drva ili se odlučiti za kamin sa uslugom ugradnje.