Koje su najbolje peći na drva i kako odabrati odgovarajuću

Tradicionalno grejanje na drva i te kako ima svoju draž i ponovo postaje sve popularnije. Zahvaljujući novim tehnologijama koje se primenjuju kod izrade peći na drva savremene proizvodnje, ova grejna tela su daleko efikasnija nego ranije. Međutim, nisu sve peći podjednako efikasne, niti odgovaraju svakom prostoru.

Prilikom odabira peći na drva, njena efikasnost je nesumnjivo jedna od najvažnijih karakteristika na koju je potrebno da obratite pažnju. Pored toga, tu su i izgled, način povezivanja na dimnjak, kao i vaše potrebe i želje kada je sam proces grejanja u pitanju.

U nastavku vam donosimo praktične smernice na koje stavke je potrebno da obratite pažnju kada birate idealnu peć za svoj prostor.

Snaga peći na drva kao jedan od osnovnih kriterijuma

Prilikom istraživanja i proučavanja modela, snaga same peći je jedna od prvih karakteristika koja zanima većinu kupaca. I to sa razlogom.

Snaga, koja se najčešće izražava u kW označava snagu koju peć može postići i najčešće se izražava u rasponu od minimalne do maksimalne snage.

Snaga peći u kW služi kao vodilja u pogledu kvadrature prostora koju peć može da zagreje. Naravno, ovaj podatak morate uzeti sa rezervom jer nije samo snaga peći ono što definiše njenu moć zagrevanja konkretnog prostora. Potrebno je uzeti u obzir i faktore poput izolacije, funkcionalnog uređenja prostora, pozicije peći, tehnologije sagorevanja i slično.

Pas leži ispred peći na drva

Takođe, važno je i kako ložite, koje drvo za ogrev koristite, kao i da li peć ispunjava najnovije standarde kada su energetska efikasnost i smanjena emisija štetnih čestica u pitanju.

Bez obzira na dimenzije i snagu peći, nikada nije dobro pretrpavati ložište jer na taj način može da dođe do oštećenja peći ili njenih pojedinih elemenata. Ogrev bi trebalo da prekriva ⅓ ložišta, ne više, i cepanice bi trebalo da budu odgovarajuće veličine.

Važno je kakav dimnjak imate

Ukoliko je vaš izbor peć na drva, dimnjak vam je neophodan. Pre nego se odlučite za peć, važno je da znate koji vam je promer, odnosno unutrašnji prečnik dimnjaka. Idealno bi bilo kada bi promer dimnjaka i promer otvora na peći bili istih dimenzija, ali u slučaju da se razlikuju, određenim dimovodnim elementima kao što su redukcije i proširenja možete sve povezati da funkcioniše besprekorno.

Otvor na peći koji služi za povezivanje na dimnjak može biti različitih dimenzija, ali najćešće je to 120 ili 150 mm. Takođe, pozicija ovog otvora se može razlikovati, pa se tako može nalaziti sa zadnje strane ili na vrhu peći. Određeni modeli peći na drva imaju obe opcije, te vam pružaju mogućnost da birate na koji način želite da povežete peć sa dimnjakom i kako će sama peć na kraju da izgleda u vašem prostoru.

Peć na drva u dnevnom boravku

Opredelite se za efiksnije sagorevanje i ekološki osvešćeniju opciju

Najbolje peći na drva odlikuje tzv. sekundarno sagorevanje. To je poseban način rada peći koji omogućava maksimalnu iskoristivost ogreva uz minimalnu emisiju štetnih čestica, pepela i ostalih produkata sagorevanja.

Osim što su efikasnije, ove peći je potrebno ređe čistiti jer je iskoristivost ogreva maksimalna, pa samim tim pružaju i veći komfor.

Ovo tradicionalne peći na drva čini odličnom opcijom i za one koji vole da prave izbore uzimajući u obzir očuvanje planete i trude se da svojim načinom života minimalno zagađuju okolinu. Pored toga, drvo je obnovljivi izvor energije koji se smatra CO2 neutralnim zbog toga što tokom svog životnog veka apsorbuje CO2 koji emituje prilikom sagorevanja ili razgradnje.

Peć na drva u dnevnom boravku: Pogled na vatru kao imperativ zimskog ugođaja

Kada uzmete u obzir sve tehničke karakteristike peći na čvrsto gorivo, ne zaboravite da je podjednako važno da odaberete model u dimenzijama i dizajnu koji će biti savršen u vašem prostoru.

Osim praktične funkcije grejanja, peć na drva je poznata kao centralni deo doma oko koga se svi okupljate i čavrljate uz vatricu. Pažljivo odabrana peć može oplemeniti ceo prostor i uneti poseban, jedinstven šarm koji ne možete postići drugim elementima.

Žena sa detetom uživa pored peći na drva

Većina modela dolazi u tamnoj, crnoj boji, međutim postoje i modeli u drugim bojama, poput boje slonovače. Takođe, možete pronaći i modernije peći sa ravnim i svedenim linijama i staklom koji pruža sjajan pogled na vatru, čak i iz više uglova.

Male gusane peći na drva odlično se uklapaju u manje prostorije, vikendice i slično. Takođe, pojedini modeli sa detaljima i specifičnog oblika, mogu biti idealni za sve prostore u kojima želite da postignete tradicionalniju atmosferu.

Veći modeli idealni su za veće i otvorenije prostore. Proizvođači peći na drva potrudili su se da asortiman obogate i modelima svedenijih linija, bez ornamenata i sa većim staklom za uživanje uz vatricu u prostorima koji su uređeni po modernijim standardima.

Pozicioniranje peći za maksimalni ugođaj

Kako biste najbolje iskoristili pogled na vatru, peć bi trebalo da pozicionirate tako da uživate u pogledu na nju sa mesta na kojem najčešće sedite, bilo da je to dnevni boravak, trpezarija ili neki drugi kutak namenjen opuštanju.

Naravno, poziciju peći definiše pozicija samog dimnjaka na koju je neophodno da je povežete. Pored dimnjaka i idealne opozicije za posmatranje vatre, prilikom određivanja mesta na koje ćete postaviti peć uzmite u obzir stavke koje donosimo u nastavku.

Jotul F602 u udobnom ambijentu

Dovod spoljnog vazduha

Pojedini modeli peći na drva imaju opciju priključivanja cevi koja će do ložišta dovoditi svež vazduh spolja. Spoljašnji vazduh se do peći može dovesti kroz zid (ukoliko je peć pored spoljnog zida u prostoru) ili iz poda, ukoliko se ispod nalazi podrumski prostor ili slično.

Takođe, cev odgovarajućeg promera se može dovesti do peći kroz košuljicu, ukoliko radovi u prostoru nisu završeni, pa se na taj način može obezbediti priliv svežeg vazduha u ložište.

Spoljašnji vazduh potpomaže sagorevanje unutar ložišta i smanjuje potrošnju kiseonika iz prostora u kojem gori peć. Međutim, nije neophodan, a kod nekih modela nije ni predviđena ova opcija, tako da svakako nije odlučujući faktor kada je u pitanju izbor peći na drva.

Udaljenost od zidova, zapaljivih i nezapaljivih materijala

Zavisno od modela peći na drva koji odaberete, potrebno je da obezbedite određenu udaljenost od zidova i ostalih elemenata u prostoru.

Za većinu modela su date preporuke proizvođača koje se odnose na udaljenost od nezapaljivih, ali i zapaljivih materijala. Ove smernice su korisne prilikom planiranja prostora i postavljanja peći, a posebno morate obratiti pažnju ukoliko je vaš prostor delom izrađen od zapaljivih materijala, poput drveta, na primer.

 

Uživajte uz efikasne peći na drva iz naše ponude

Kako bismo vam omogućili izbor peći koja najviše odgovara vašim potrebama, u svom asortimanu imamo peći nekoliko svetskih proizvođača poznatih po kvalitetu i visokoj efikasnosti.

Posebno bismo izdvojili Jotul peći norveškog brenda koje su sinonim za efikasno grejanje sa stilom. Pored Jotula, proizvođači poput NORDflama, Romotopa i ostalih donose raznovrsnost kada su dimenzije peći i njihov dizajn u pitanju.

Uzevši u obzir gore navedene elemente, ne sumnjamo da ćete, uz stručnu pomoć naših ljubaznih prodavaca, pronaći idealnu peć za svoj prostor.