Koristan savet – Kako ugraditi kamin na drva?

Ugradnja kamina zahteva određene majstorske veštine i pripremu materijala. Da biste ugradili kamin na drva morate prvo znati šta vam je sve potrebno.
Ukoliko ste se odlučili da samostalno ugradite kamin i budete sam svoj majstor, ovaj vodič za pripremu ugradnje kamina će vam biti itekako od pomoći i koristi.

Ugrađen kamin na drva

Evo liste šta vam je sve neophodno:

Šta je sve potrebno za ugradnju kamina?

Pronađite idealan kamin

Ignis Aurum ima veliki izbor kamina na drva. Prvo morate odabrati neki od mnogobrojnih različitih modela od čelika ili livenog gvožđa.

 

Pripremite 4 x Ytong blok/Siporex dimenzija 12 x 62,5 x 20 cm

Ytong blokove možete pronaći na prodajnim mestima građevinskog materijala ili na stovarištima. Ovi blokovi predstavljaju premijum građevinski materijal odličnog kvaliteta i zbog svoje izuzetne otpornosti na vatru i zbog odlične toplotne izolacije pravi su izbor za ugradnju kamina na drva. Ubrajaju se u ekološki zdrav materijal.

Dva bloka ćete postaviti sa leve i dva sa desne strane kako biste pozicionirali kamin na željenu idealnu visinu. Na blokove ćete staviti ploču od betona koju ste prethodno pripremili. Postoje i postolja za kamine na drva, pa vam prethodno opisano neće biti potrebno. Uobičajena visina na koju se kamin postavlja je oko 40 do 50 cm od poda do donje ivice kamina tj. stakla kamina. Ova visina nije obavezna, ali se preporučuje zbog pogleda na vatru dok sedite.

Ytong blokovi za pozicioniranje kamina na drva

 

Prohromska dvostruko pletena dimovodna cev

Ove dimovodne cevi su dužine 1,5 m ili 2 m, a dostupni prečnici su fi 180 ili 200. Koriste se za priključenje kamina na dimnjak. Kod nas su uvek dostupne jer ih i mi koristimo prilikom ugradnje kamina na drva.

Prohromska dvostruko pletena dimovodna cev je dostupna za kupovinu kod nas.

Ona će odlično funkcionisati odvodeći dimovodne gasove vašeg kamina bez mogućnosti povratka dima u prostor. Ove inox cevi su otporne na visoke temperature, imaju antikorozivna svojstva, dvostruko su pertlovane za veliku čvrstoću i oprane od ulja i maziva kako bi minimalno dimile prilikom prvih loženja.

Ističemo da se inox cevi ne čiste jer se za njih ne hvata prljavština od loženja.

Njihova fleksibilnost omogućava spajanje i u najkompleksnijim situacijama nepraveći prevelike krivine što je loše za protok dima. Najlošija varijanta za odvod dima je korišćenje krutih cevi koje imaju više krivina odnosno kolena ili ako imaju velike nagibe npr. od 90°.

Ukoliko se radi o bočnom spajanju na dimnjak najbolje je da se na visini od 180 do 220 cm (zavisno od odabira visine i veličine kamina) postavi kosa račva pod uglom od 45° koja služi za spajanje fleksibilne cevi na sam dimnjak. Ta račva će omogućiti savršen protok dimnjaka.

Moguće je spojiti kamin direktno u plafon iznad, što je bolja varijanta jer na taj način dimnjak ima bolji protok i obezbeđuje manje nečistoća od loženja. Nečistoće tako padaju direktno u kamin i nema potrebe za čišćenjem cevi.

Najčešće na tržištu se nude jednostruko pertlovane cevi što može biti nezgodno ukoliko dođe do oštećenja prilikom montaže jer će se na taj način ugroziti vaše zdravlje pošto će na mestu oštećenja propuštati dim.

Normalno je da se prilikom prvih nekoliko puta loženja kamina pojavi mala količina dima jer dolazi do sagorevanja ulja koja se koriste u procesu proizvodnje.

 

Kalcijum-silikatne ploče za oblogu kamina

Najsavremeniji i najzdraviji način da obložite vaš kamin jesu kalcijum-silikatne ploče. Ove posebne izolacione ploče su mnogo bolje rešenje od ostalih mogućnosti koje se i dalje koriste za oblaganje kamina u Srbiji.

Naša preporuka je da pre svega mislite na svoje zdravlje.

Ignis Aurum je tu da vam pomogne i oko ovog proizvoda. U ponudi imamo danske Skamol kalcijum-silikatne ploče koje se prodaju u pakovanju od 6 komada. Dimenzija jedne ploče iznosi 100 x 61 x 3 cm. Dostupan je i model ploče 122 x 100 x 3 cm koju možete kupiti pojedinačno.

Ove ploče trpe do 1000°C. Prilikom loženja izuzetno suvih kaloričnih drva temperatura u samoj komori bude do 150°C dok sa druge strane ploče (one koja je u vašem prostoru) je samo do 38°C.

Ovaj materijal je toliko čvrst da na njega možete postaviti završnu oblogu od mermera, cigle, kamena i dr.

Nažalost, na tržištu se najčešće nudi izrada obloga kamina od kamene vune koja je obložena aluminijumom, što jeste odličan izolator, ali ne kada se radi o brzom protoku jako vrućeg vazduha kroz oblogu kamina. Nakon nekog vremena dolazi do odlepljivanja aluminijuma, a vuna postaje porozna i vi ćete udisati nešto što je izuzetno štetno za vaše zdravlje.

 

Oko 10 tiplova i šrafova

Da biste mogli da pričvrstite ploče za zid (zadnji deo obloge kamina koji se nalazi na zidu) morate koristiti specijalne tiplove različitih dužina (90, 110, 140 mm) i šrafove za drvo dužine 5,5 cm. Obratite pažnju da ovaj zid nosi kompletnu oblogu tj. konstrukciju kamina.

Tiplovi se najčešće koriste za spojeve i sredinu ploča. Uz kalcijum-silikatne ploče kod nas možete poručiti i tiplove danskog brenda Skamol.

 

Lepak 1 kg

Kako biste lepo uradili sve spojeve i preklope, potreban vam je i lepak sada već poznatog i vama brenda Skamol.
 

Prajmer

Skamol, koji i naši profesionalni instalateri isključivo koriste, u svojoj ponudi ima i prajmer kojim se premazuje cela obloga. Prajmer se kupuje u pakovanju od 1 l. On služi kao vezivno sredstvo između ploče i lepka/mrežice. Ploče mogu biti prašnjave i zato je ovaj postupak bitan da se ne preskoči zbog prianjanja materijala koji će kasnije doći na ploče.
 

Plastificirana staklena armaturna mrežica – fasadna mrežica 160 g

Na mestu gde ćete pronaći Ytong blokove, sigurni smo da ima i armaturnih mrežica. Onoliko koliko kvadrata ima vaša obloga, toliko kvadrata mrežice i vama treba. Mrežica ojačava kompletnu konstrukciju/oblogu i priprema je za potencijalno postavljanje različitih materijala.
 

Lepak od 20 kg za postavljanje armaturne mrežice i lepljenja ploča na zid

Kada stignete do ovog dela ugradnje kamina, gotovo da ste na samom kraju. Kod nas možete kupiti i pakovanje Skamol lepka od 20 kg za postavljanje mrežice.
Ovaj lepak se koristi i za dodatno pričvršćivanje ploča koje se nalaze na zidu iza kamina uz korišćenje tiplova.
 

Kaminske rešetke

Kaminske rešetke su jako važan deo vašeg budućeg kamina. One emituju 2/3 toplote dok preostala trećina dolazi kroz staklo kamina. Ventilacione rešetke za kamin možete odabrati u skladu sa oblikom vašeg kamina te one mogu biti ravne, ugaone i sa takozvanom roletnom. Kod nas imate veliki izbor rešetki različitih boja i dimenzija.
Svaki kamin mora imati ulaz i izlaz vazduha (cirkulaciju) kako bi oslobodio snagu, bio efikasan, manje prljao staklo, duže goreo, bolje regulisao visinu plamena i dužinu gorenja i na kraju krajeva kako biste imali manje posla oko čišćenja kamina.

Veličina rešetki se meri u cm2 i ta informacija mora biti navedena u uputstvu proizvođača kamina ili je prodavac u obavezi da vas o tome informiše prilikom kupovine kamina.

Molimo vas da ne mešate pojmove cirkulacije vazduha kroz kaminske rešetke sa pojmom dovoda spoljašnjeg vazduha. Prvo se odnosi na korišćenje vazduha za grejanje iz prostora, a drugo se odnosi na pomoć kaminu u otežanim uslovima rada i onemogućavanja trošenja kiseonika iz prostora.

 

Završna obloga kamina

Završna obloga kamina dolazi kao šlag na tortu. Možete birati različite materijale koji se lako postavljaju na kamin koji je ugrađen pomoću prethodno pomenutih materijala i proizvoda. Od mermera preko prirodnog kamena, u kombinaciji sa drvenim gredama do gletovanja i farbanja obloge (koju ste sami napravili) u boju koja vam se slaže uz nameštaj ili zidove.

Morate unapred znati debljinu materijala završne obloge da biste na samom početku ostavili dovoljno prostora za nju.

 

Dovod spoljašnjeg vazduha

Dovod spoljašnjeg vazduha do kamina je izuzetno bitan naročito ako se kamin ugrađuje u prostoriju manje kvadrature ili u niskoenergetske objekte (odlično izolovane). Dovodom spoljašnjeg vazduha ćete sprečiti trošenje kiseonika, a tako ćete pomoći i kaminu da ima bolje sagorevanje. Možda se sećate da su vaše bake i deke otvarale prozore kada bi potpalili peć, a danas to ne morate činiti jer imate elegantnu opciju koja direktno kaminu obezbeđuje dovoljnu količinu kiseonika za sagorevanje.

Kada birate i kupujete kamin obavezno pitajte da li je dovod spoljašnjeg vazduha fabrički pripremljen ili je potrebno koristiti adapter. Brend NORDflam svoje kamine proizvodi tako da su im potrebni adapteri za dovod spoljašnjeg vazduha dok neki drugi brendovi najčešće imaju sve spremno za priključenje spoljašnjeg vazduha.

Idealno je da se kamin nalazi na spoljašnjem zidu koji je potrebno probiti radi dovoda spoljašnjeg vazduha. Kroz dobijeni otvor prolazi aluminijumska cev i završna rešetka sa mrežicom i klapnom. Mrežica sprečava ulaz sitnih životinja, insekata i prljavštine, dok se klapna zatvara onda kada kamin nije u funkciji kako ne biste imali neprijatne zvukove i šumove dok ga ne koristite.

 

Ugradnja kamina u drvene objekte ili u objekte sa lako zapaljivim zidovima

Posebnu pažnju obratite na instalaciju kamina u montažnim drvenim kućama i kućama sa zidovima od gipsa i mineralne vune ili OSB ploča.

Najbitnije je da se dobro pripremi zid na kom će se nalaziti kamin. On mora biti savršeno izolovan, kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja vašeg i života vaših najbližih.

Idealna priprema zida po svetskim standardima podrazumeva izradu zida iza kamina sa Ytong blokovima. Dovoljno je da blokovi budu od 6 cm debljine ili više. Računajte da vam je za izolaciju zida potrebno još 9 cm što znači da preporučujemo dvostruki zid od Skamol ploča sa 3 cm praznog prostora između njih. Pored kvalitetnih materijala pomenutih proizvoda na ovaj način ćete dobiti i prirodnu vazdušnu izolaciju.

Najčešća greška koja se javlja prilikom montiranja kamina u drvene objekte ili objekte sa lako zapaljivim zidovima jesu šrafovi većih dužina koji prilikom šrafljenja ulaze u zapaljive materijale i prenose visoku temperaturu koja može dovesti do požara. Npr. ako je temperatura u oblozi kamina 130°C i sam šraf će preneti istu temperaturu na zapaljive predmete i dovesti do požara.

Kada se zid dobro pripremi nije više važno šta se nalazi u samom zidu ili od čega je on napravljen. Iza izolacije koju morate dobro pripremiti može biti neka drvena štafla, mineralna vuna, OSB ploča…

 

Da li je bezbedno samostalno ugraditi kamin?

Ugradnja kamina na drva je delikatan posao koji se mora pažljivo uraditi kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Samostalna ugradnja kamina na drva se obavlja na sopstvenu odgovornost!
Ako se ipak ne osećate komforno i sigurno da to uradite sami, znajte da su naši profesionalni instalateri uvek na usluzi.